Yurtlar Üniversiteler Harita Ücretsiz İlan Ver

KYK Öğrenim-Katkı Kredisi Borcu Olanlara Müjde!

KYK Öğrenim-Katkı Kredisi Borcu Olanlara Müjde!

Öğrenim kredileriyle ilgili açıklamada bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal: "Öğrenim kredisi alıp da öğrenim kredisini ödemeyen 580 bin öğrenci var. Bu öğrencilerimize seslenmek istiyorum, bu borçlarını da çok daha düşük tutarda ve taksitle ödeme hakkı verilecek." ifadesini aktararak borcunu ödeyemeyen öğrencilere sevindirici haberi verdi.

Milyonlarca borçluyu ilgilendiren “Bazı Borçların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi“, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.

KYK’ya borcu olanlara müjde! Öğrenim kredisini ödemekte güçlük çekenler için yeniden yapılandırma yapılacak. Yeni kabul edilen torba yasasının en çok ilgilendirdiği kesimlerden birisi de kuşkusuz Yurt-Kur KYK öğrenim kredisi borcu olan kişiler. Yeniden yapılandırılması öngörülen borçlar içinde YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları da var.

Öğrenim kredileriyle ilgili açıklamada bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal: "Öğrenim kredisi alıp da öğrenim kredisini ödemeyen 580 bin öğrenci var. Bu öğrencilerimize seslenmek istiyorum, bu borçlarını da çok daha düşük tutarda ve taksitle ödeme hakkı verilecek." ifadesini aktararak borcunu ödeyemeyen öğrencilere sevindirici haberi verdi.

Tabii sadece öğrenim kredisi değil; belediye ve SGK alacakları, karayolu geçiş ücreti, seçim, askerlik, nüfus ücretleri, gecikme faizleri, vergiler ve vergi cezaları da yapılandırılabilecek.

Yeniden yapılandırma nedir?

Borçlunun borcunu, yeniden düzenleme ile taksitlendirmesine borcun yeniden yapılandırılması denmektedir.

Öğrenim Kredisi Affı Neleri Kapsıyor?

Devlet kesinlikle borcun aslından vazgeçiyor değil, yani borcu tamamen silmiyor ve borcun aslından vazgeçmiyor. Sadece borcunuzu yeniden yapılandırma imkanı tanıyor. Bu borçların ödenmemesinden kaynaklanan gecikme zammının yerine, yurt içi ÜFE (üretici fiyat endeksi) esas alınarak belirlenen tutarlarda ödeme yapılacak.

Ödemelerle ilgili açıklama yapan KYK, internet sitesi üzerinden bazı bilgiler verdi;

"Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerimizin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır. Bu tarihe kadar Ziraat Bankası üzerinden yapılan bütün ödemeler sisteme işlenmiş olup, öğrencilerimizin borçlarından düşürülerek kalan borçları vergi dairesine aktarılmaya başlanmıştır.

30 Haziran’dan önce tahakkuk etmiş ve vergi dairesine devredilen bu borçların ödeme, kalan borç bilgisi ve yeniden yapılandırma gibi bütün iş ve işlemleri vergi daireleri tarafından yapılacaktır.

Vergi dairesine devredilen borçlara ait sorgulama, ödeme gibi işlemleri devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz.

Düzenli Ödeme Yapanlar İçin Süreç Nasıl Olacak?

Düzenli ödeme yapıp hiç gecikme faizi işlenmemiş öğrenciler ve ödeme planında en fazla bir taksit aksatması bulunan öğrencilerin ödemelerini aynı şekilde Ziraat Bankası üzerinden yapmaya devam edeceklerdir. Bu öğrenciler için herhangi bir değişiklik yoktur.

Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Yapılandırma için son başvuru tarihi: 31 Ekim 2016. Bu tarihten sonra başvuranlar değerlendirmeye alınmayacaktır.

Öğrenim Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Öğrenim kredisi yapılandırma işlemini iki şekilde yapabilirsiniz:

1-İnternetten Yapılandırma: İnternetten yapılandırma www.gib.gov.tr üzerinden yapılacaktır.

T.C. Kimlik Numaranız ile başvurmak için tıklayınız.https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=tc6736basvuru

2- Vergi Dairesinden Yapılandırma: Vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla başvurarak borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Vergi dairesine başvuru esnasında dilekçe istenilmesi halinde sitemizde bulunan dilekçeyi kullanabilirsiniz. (http://www.kykgeriodeme.com/kyk-borc-yapilandirma-dilekce-ornegi-2016.html)

Kaç Taksit Mümkün?

6-9-12-18 taksit mümkün. Taksitler iki ayda bir ödenecek şekilde yapılandırma işlemi yapılabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus taksit sayısının sonradan değiştirilip değiştirilemeyeceği. Başvuru sırasında seçtiğiniz taksit sayısını sonradan artıramıyorsunuz ancak azaltmanız mümkün. Bu nedenle taksit tercihinize dikkat etmenizde fayda var.

Katsayıları Nasıl Olacak?

Borcunuzu peşin değil de taksitle ödeyecekseniz borç tutarı belirli bir katsayı ile çarpılıyor: 

- 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,045
- 9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,083
-12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,105
-18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,150

Geç Ödersem Yapılandırma Bozulur mu?

Yapılandırmanın bozulmaması için ilk iki taksitinin zamanında ödenmesi gerekiyor.

Öğrenim Kredisi Borcu Ödememi Nasıl Yaparım?

Ödemeler internetten internet vergi dairesi https://intvrg.gib.gov.tr üzerinden kredi kartıyla yapılabileceği gibi nakit olarak vergi dairesinden de yapılabilir.

Öğrenim Kredisi Borcumun Ne Kadar Olduğunu Nereden Öğrenebilirim? 

Öğrenim kredisi borcunuz ne kadar bilmiyorsanız öğrenci kredisi borcu sorgulama işlemini yine internet vergi dairesi üzerinden yapabilirsiniz. İnternet vergi dairesine girdikten sonra T.C. Kimlik numaranızla sisteme giriş yapıp borç sorgulama ekranından borcunuzu öğrenebilirsiniz.

Uyarı:

Henüz öğrenim ve katkı kredilerinin ödeme zamanı gelmemiş kişiler için yapılandırma söz konusu değildir.

Yurtlar Evimiz